Travel With Me

1. Provansa- Francuska


Verujem da ste čuli za predivnu Provansu, a ako niste čuli za Provansu sigurno ste čuli za Polja lavande. Oduvek me je očaravala i oduvek sam imala želju da posetim Polje lavandi i taj mali mirni gradić gde su se mnoge scene filmova i serija snimali.Provansa je nekada bila rimska provincija i nekadašnji francuski region. Od sredine juna pa sve do početka avgusta meseca, Provansa je nestvarna i očaravajuća slika rascvetale lavande. Provansa je opojnija od bilo koje turističke destinacije na planeti. Pejzaž je baš kao sa Van Gogovih slika- očaravajući. Arhitektura provanse je očaravajuća. belim kamenom popločane ulice, plavi, nežno ljubičasti i zeleni šaloni na prozorima i vratima kuća...
Ako budete imali prilike da posetite Provansu, ne zaboravite da okustite njihova fantastična vina! A ukoliko budete bili gladni obavezno pored pregršt povrća koje ćete dobiti, probajte i njihov hleb koji je preukusan!2-Mon Sen Mišel- Francuska


Mon Sen Mišel (franc. Le Mont- Saint Michel) je stenovito ostrvo u kanalu Lamanš, oko kilometar udaljeno od obale Normaldije. Nalazi se u blizini grada Avranš. 


Ostrvo je čuveno po svom benediktinskom manastiru, koji dominira ovim ostrvom. Ova utvrđena opatija je jedan od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture. Mon Sen Mišel je i selo na ostru osnovanu 709. godine. U manastiru danas žive i rade još 10ak bendiktinskih monaha. Mon Sen Mišel je postala velika turistička atrakcija. Godišnje ga poseti 3.5 miliona turista. Nalazi se na listi svetske baštike UNESKO-a.


Do izgradnje prve crkve u 8. veku, ostrvo je imalo ime Mon Tomb (Mont Tombe). Ostrvo je nosilo ovo ime jer je podsećalo izgledom na uzvišenje grobne humke. Po legendi je 708. godine aranđel Mihailo naredio biskupu Avranša da ovde sagradi crkvu. Kada biskup nije na to pristao, aranđeo mu je vrelim prstom napravio rupu u lobanji. Godine 965/966 osnovan je manastir.


U 12. veku manastir je došao pod vlasi francuskih kraljeva. Kralj Filip Avgust je u 13. veku sagradio deo opatije u gotičkom stilu. Manastirske građevine su stradale u Stogodišnjem ratu kada ih je bombardovala engleska artiljerija. I tako opkoljeno i opustošeno ostrvo nikada više nije palo u ruke Engleza.
Ostrvo Mon Sen Mišel je pored Pariza, jedno od najposećenijih mesta u Francuskoj.E-mail: milicas389@gmail.com
Instagram: @aprilskaluna

Share
Tweet
Pin
Share